Klanens Webradio og nett-tv

(c) Pixabay
(© Pixabay)

https://pixabay.com/en/telescope-technology-science-937871/


Fotballsupportere har alltid vært interessert i å finne gode løsninger for å få med seg kamper. Etter år med telefonoverføringer til pub, eller til Jordal Amfi som under boikotten av tippeligakampen mot Lillestrøm i 1999, kom det til et radiosamarbeid med Radio Tango i 2003. Da den nye medieavtalen kom i 2004 forsvant samarbeidet og i mai dette året så Klanens Webradio dagens lys.

Men med de TV-avtalene som ligger til grunn for tippeligafotball, har det i det store og hele blitt mest ishockey som har blitt produsert opp gjennom åra; med enkelte fotballkamper innimellom. Som da 834 lyttere på det meste fikk med seg at Vålerengas damelag rykka opp fra andredivisjon til førstedivisjon etter å ha beseira Sortland med 4 – 0 i Blåbyhallen i kvalifiseringskampen i 2009.

I 2013 starta A-medias nettavis DittOslo med nett-TV- programmet Bohemen Live foran hver eneste av Vålerengas hjemmekamper i tippeligaen. Eksperter fra forskjellige miljøer i Vålerenga var deltakere i panelet og så å si hver bidige gang var Klanens Webradio representert. Dette førte til et godt samarbeid mellom DittOslo og Klanens Webradio.

Litt tilfeldig var det, men Klanens Webradio hadde allerede bestemt seg for å sende rekruttlaget til Vålerenga sine kamper. Samtidig gikk DittOslo med planer om å lage sende oslolaga i Oddsenligaen direkte på nett-tv. Og over en bayer på Bohemen Sportspub blei en samarbeidsavtale nedtegna på et stykke Åkeberg Skoglunn pølsepapir – eller noe sånt.

Det var svært simple sendinger som blei distribuert på a-medias plattform. Nett-tv blei produsert med ett kamera, kamerastativ, Teradec, HDMI-kabel og enten en TP-kabel eller et trådløst modem fra DittOslo. Klanens Webradio tok med lydmixer, headsett, trådløs microfon og lydkabler. Østland og strand blei reist rundt og i enkelte kamper, som Nesodden borte, fikk Klanens Webradio med seg alt utstyret og måtte gjøre hele jobben sjøl. DittOslo skulle jo tross alt levere produksjon fra andre osloklubber som Lyn, Skeid, Kjelsås og Grorud også. Det gikk fint det, sjøl om vi egentlig da leverte streamen på dugnadsarbeid for en kommersiell aktør.

Med gode bilder fra ettkameraproduksjon og kommentatorer som la ned mye innsats i forberedelser på tross av at det var rein og skjær dugnad, blei produktet raskt populært og blant annet klarte vi å få innpass på tv-skjermene til Klanens puber. Tilbakemeldingene var dog klare, særlig fra pubene: I en hverdag der sendingene våre konkurrerte om oppmerksomheten med lag som Tottenham, Barcelona og Bayern München, så var vi avhengig av å få på plass grafikk – mye grafikk.

Dessverre la a-media ned nesten rubbel og bit av osloaviser, der i blant DittOslo; men sammen med han som hadde vært primus motor for sendingene i DittOslo fortsatte Klanens Webradio å streame, nå under eget navn, men fortsatt med deler av utstyret lånt. Dog økte vi produksjonen kraftig. Det blei kjøpt inn datakraft og det blei lagt ned mye arbeid i grafikk. Sendingene økte også til fire dugnasarbeidere per sending.

Litt startproblemer var det og den første sendinga fra toppserien mislyktes, men allerede seks dager seinere var det en stor vellykka sending fra Oddsenligaen med god grafikk. På en drøy måned tok vi steget fra null grafikk til ganske heavy grafikk. Og siden leverte vi alle toppseriekampa i Vallhall og en bråte hjemme- og bortekamper i trikkeserien i Oddsenligaen, samt noen treningskamper og en OBOS-cupfinale. Unntaket var toppseriekampen mot Avaldsnes som kolliderte med tippeligakamp på Ullevaal Stadion, eller kamper der andre aktører streama.

For toppseriens del er det ingen tvil om at Klanens Webradios sendinger tvang fram årets avtale der UMC skal levere stream fra alle toppseriekamper. Grafikk er det dog svært dårlig med. Toppserien vil ikke betale og UMC vil ikke lage det på dugnad. Streaming leveres også via et jallaprogram som i bunn og grunn ikke egner seg til grafikk.

I år kjøpte Klanens Webradio inn resterende utstyr vi trengte for å levere sendinger helt sjøl. Det blei snakka om at UMC kanskje skulle gjøre jobben, men det drøyde. Like før sesongstart kom allikevel en avtale i stand. UMC skulle levere stream og klubbene måtte selv sørge for kommentatorer. Klanens Webradio hadde hele tida, gjennom Vålerenga Fotball, forsøkt å få til en dialog på hva som skulle leveres.

Til syvende og sist fikk vi en sending tilbake på 2014-nivå. Svaret fra våre seere var klokkeklart: Dette holdt ikke mål. De ville ha tilbake sendingene slik det var før. Og det har vi gjort. Det produseres nå to sendinger hver eneste gang fra Vallhall når det er toppseriekamp. En sending fra NFF TV og en sending fra Klanens Webradio. Ganske unødvendig. Men Klanens Webradio har en avtale med Vålerenga Fotball om å levere gode sendinger fra toppserien i 2016. Og når vi har bygd opp et produkt som er godt mottatt og har gode seertall, så fortsetter vi å levere. Til folk hjemme og til folk på pub.

Videreutviklinga av sendingene våre har dog stoppa noe opp. På bakrommet har det blitt gjort forsøk på å få i stand en avtale, slik at Klanens Webradio overtar ansvaret for alle Toppseriesendingene i Vallhall, mot en liten kompensasjon. I påvente av at dette skulle bli avklart har det derfor ikke blitt dytta så mye ressurser ned i videreutvikling av produktet vårt. Hadde vi overtatt ville det nemlig påløpt seg en del ekstra kostnader.

I stedet har vi brukt mye tid på PostNordligaen. En liga der Vålerenga i år har havna i vestlandsligaen og der a-media har senderettighetene. Men siden DittOslo er nedlagt streamer vi fortsatt disse kampa, som i fjor, da vi reiste rundt på alle baner i osloområdet og gjorde det samme. Vi var på byggeplassen på Tørteberg og streama Frigg i første bortekamp også. Vi fikk det til, med en kameramann på taket av en halvferdig innbytterbenk og litt lån av plass på selve spillebenken til utstyr.

Samtidig har vi forsøkt å gjøre avtaler med aviser som skal streame bortekampa til Vålerenga 2. Det har vi fått til i noen tilfeller. Klanen, Vålerenga og bloggene våre viste Romerikets Blads stream fra Lørenskog – Vålerenga 2. Så langt har vi gjort avtale med Bergens Avisen om Fyllingsdalen og vi får Fana også dersom de klarer å få til stream derfra. Fra Firda og Firdaposten får vi kampene i Førde og Florø. Det betyr at disse avisene sjølsagt får streamen vår fra Vallhall nå til søndag og kan promotere dem i sine egne nettaviser. De fleste vil altså samarbeide med oss.

Hva så med toppserien? Nå er det kommi en avklaring der også og Klanens Webradio skal ikke streame til NFF TV. Vi har fått en halvdårlig begrunnelse. Det er dog intet spesielt negativt for oss. Kanskje snarere en fordel. Det eneste det betyr er at det fortsatt vil være krig om den beste kameraplassen på toppseriekampa i Vallhall. Det fine med det er at vi slapp å bruke penger på utstyr i henhold til plattformkravet og kravet om særskilt lydspor uten kommentatorer. De penga kan vi nå disponere til annet bruk.

I samarbeid med Vålerenga Fotball vil vi derfor sette i gang en prosess som forhåpentligvis vil gi oss repriser og pauseanalyser i løpet av sesongen. Da må det sjølsagt investeres i en del annen type utstyr; men mest av alt – det handler om tidsbruk og dugnadsvillighet. I Klanens Webradio er den stor for tida. Derfor var også vi det eneste mediet som streama fra NM for damer, sjøl om det var bortekamp. Fordi vi gidder – og fordi Vålerenga ga oss plass i spillerbussen. Lønna? Noen pizzabiter på bussturen hjem og mange fornøyde seere.

I juni er det fortsatt en del fotballkamper som skal sendes og de kan sees her. Lørdag 11. klokka 15:00 møter damelaget Urædd i toppserien og dagen etter klokka 16:30 spiller rekruttgutta mot Florø i PostNordligaen; søndag 25. klokka 15 er det byderby mot Røa i toppserien og påfølgende dag klokka 15 er det Stord som er motstander for rekruttgutta; mens det onsdag 29. klokka 17 er kvartfinale i cupen for damer mot Trondheims Ørn. I tillegg kan det fort lure seg inn en sekstendelsfinale i NM for gutter 19 borte mot Ham-Kam dersom den blir beramma til et fornuftig tidspunkt. Og hvis noen skulle lure: Klanens Webradio streamer sjølsagt Vålerenga Kultur og Idrettspark sitt åpne møte på Helsfyr Hotell 30. juni klokka 18:00. Noe annet skulle tatt seg ut…

Du finner oss her: http://www.klanen.no/Faste-elementer/Klanens-WEB-Radio-live