Det verste veivalget – NFF på villspor

(c) Grydis
(© Grydis)

I går så kunne hele fotball-Norge se Bjørnar Posse Sandboe debattere bruk av pyroteknikk med Nils Fisketjønn på Eurosport/Max. Supportere fra hele landet kunne med egne øyne se at NFF sin representant bli avkledd og avslørt på direkte-TV.

Det er klokkeklart at NFF i beste fall snakker med kløyvd tunge. Det prøver utad og late som at de er tilfreds med dagens situasjon, at de har dialog med supportere, men på bakrommet konspirerer de og legger planer som vil forby all bruk av pyroteknikk.

NFF sier at de skal legge til rette for gode arrangementer, og at alle skal være trygge på fotballkamp i Norge. Intensjonen er det lett å være enig i. Vi som er aktive supportere synes også at det skal være trygt å gå på fotballkamp, enten det er hjemme eller borte.

Det er en fare med den veien NFF nå går, og jeg vil med dette, be de innstendig om å re-evaluere det veivalget de nå ser ut til å ha tatt.

NFF liker ikke organiserte fotball-supportere, liker ikke Klanen, liker ikke Ikaros og de jobber etter UEFA/FIFA modellen hvor ingen er supportere, men alle er kunder som er kjøpesterke og kjøper et produkt. Det overordnede målet er inntekter, og ikke bare inntekter, men stadig voksende inntekter.

Jeg vil våge påstanden at ingen tiltak NFF har stått bak har gitt ønsket effekt. I 2008 så hadde norsk fotball hatt en rekke år med stadig økende publikumstall på fotballkamper i Eliteserien. Da bestemte NFF at serien skulle utvides med 2 lag, fra 14 til 16 lag for å sprite opp medieavtalen de forhandlet i det tidsrommet. Logikken var at produktet ble større – flere kamper og vise – flere penger inn i medieavtalen. Nå i etterkant så ser vi resultatet av beslutningen – synkende tilskuertall – hvert eneste år siden 2008, ikke nok med det, men siden medieselskapene måtte betale så sinnsykt mye penger så fikk de også makt til å flytte og rokkere på kamper til å passe med det de trodde var best for sitt eget produkt.

Hvis NFF nå gjør alvor av å samhandle med DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og OBRE (Oslo brann og redningsetat) og totalforby bruk av pyroteknikk så skjer det ting som de kanskje synes er helt greit men som fotball-Norge vil være en katastrofe.

NFF vil da dytte politiet foran seg, for å håndheve forbudet. Ultras-kulturen i Norge kommer aldri i verden til å akseptere ett forbud. Så da får man en fastlåst konflikt. Norske Ultras har lagt bånd på seg selv, for å gi de moderate kreftene jobbe med å få til rammer som man kan leve med, og som kan aksepteres. Ett forbud kan de ikke leve med og kommer til å aksjonere.

Hva skjer da? Politi kommer til å måtte stille opp i langt større antall på norske fotballkamper. Ultras kommer til å innføre maskering som standard. Konfliktnivået kommer til å øke anselig og dessverre så kommer også dette til å medføre sivil ulydighet og vold.

Dette kommer igjen til å ødelegge de moderate supportermiljøene, og de som elsker kaos kommer til å bli ledestjernene i supporter-miljøene.

Vi ser at Molde FK (sammen med det lokale politiet) elsker å sette opp visitasjonsteltet sitt ved inngangen til borte-supporterne. Hvor supportere blir plukket ut av køen og sendt inn på naken-visitering for å få lov å komme inn på fotballkamp. Konsekvensen av NFF sitt valg om konflikt vil være at dette blir standard på alle arenaer i Norge.   

Du trenger ikke være rakett-forsker for å forstå at her er det en hel rekke med handlinger, som igjen har konsekvenser – men dessverre så tror jeg ikke at NFF skjønner at deres handlinger vil medføre alle de konsekvensene som de egentlig ikke vil ha.

Derfor så ber jeg NFF om å stoppe opp, tenke seg om, og heller velge en annen vei – en vei som involverer og engasjerer supportere, som gir media en fantastisk ramme og vise frem, hvor klubbene får rapportere om økt tilskuerstrøm.

Vi som supportere ønsker oss trygge rammer, lovlige rammer – men med totalforbud så kommer konflikt

Ikke stå foran kameraene om ett år eller to og si at dere ikke hadde anelse om at dette kunne skje – for nå vet dere


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!