Klanen støtter fotballens kamp mot rasisme

(c) Klanen
(© Klanen)

Vi kunne i forrige serierunde se fotballens #stopprasismen-kampanje. Med de siste ukers hendelser friskt i minne er det tydelig at det er behov for å gi klare signaler. Både Kristiansund’s Ahmal Pellegrino og vår egen Ousmane Camara fikk slengt rasistiske tilrop etter seg på kamp. Dette er rett og slett ikke akseptabelt, og Klanen tar sterk avstand fra den slags ytringer.

Vi som er med i Klanen og de som følger Vålerenga vet at dette ikke er et tilfelle av at vi kaster oss på en kampanje fordi det er en ting i tiden. Helt siden 1996 da «Vålerenga mot rasisme» ble etablert i et samarbeid mellom klubben og Klanen har dette vært en del av det verdigrunnlaget vi deler.

Standpunktet vårt er uforandret, vi mente i 1996 at dette er et veldig viktig standpunkt for både klubben og Klanen. Vi har ment det hele tiden siden den gang og vi mener det like fullt ut den dag i dag.

For å si det veldig enkelt, er du ikke enig i dette verdivalget kan du like gjerne finne deg en annen klubb å heie på, for blant oss har du ingen plass.

Jeg er glad for at Norsk Toppfotball har valgt Freddy dos Santos til å lede aktiviteten til #stopprasismen. Freddy har vært lenge i Vålerenga og forstår virkeligheten i en klubb som er satt sammen av spillere fra alle verdens kanter og han har vært engasjert i Vålerenga mot rasisme. Vi har ryggen til Freddy, han er fortsatt en av oss.

Som Vålerengasupporter har du et stadionreglement å forholde deg til. Dette reglementet er det klubben som håndhever, men supporterorganisasjonene er deltakere i utforming av dette reglementet. I dette reglementet så står det at rasistiske tilrop kan straffes med inntil 30 kampers karantene. Reglement er på noen måter greit å ha, for det gir forutsigbarhet og at folk behandles likt for likedanne hendelser. Et slikt reglement er et levende dokument og dette blir diskutert og forhandlet om med jevne mellomrom.

Kanskje viktigere enn reglementet er den indrejustis vi har på tribunen. At du som supporter støtter verdigrunnlaget og reagerer hvis du hører rasistiske tilrop på vår tribune. At vi har en felles front mot dette og at vi får plukket det opp og sendt vedkommende på dør.

Jeg har også tidligere skrevet om dette temaet og du kan lese innlegget her: «Klanen er urokkelig», men det er et så viktig tema at jeg mener det kan bli gjentatt ofte.

Vår klubb – våre verdier

Våre puber – våre verdier

Mitt navn er Trond L. og jeg står fjellstøtt med Klanen’s verdier i ryggen, og jeg håper av hele mitt hjerte at du som leser dette deler disse verdiene.


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!