Hvorfor skal Klanen holde på med holdningsskapende arbeid?

(c) Klanen
(© Klanen)

Er det slik at det er kun supportere av norsk fotball som skal drive holdningsskapende arbeid eller må klubbene selv ta ansvar for egne spillere og deres holdninger?

I dagens kamp mot Kristiansund er det ingen tvil, Flamur Kastrati roper til Dag Eilev Fagermo og kaller han en «soper». Som klansmann er jeg for høy temperatur, jeg er for at det meldes litt både på banen og fra supportertribune. Når det er sagt har Klanen i årevis holdt på med holdningsskapende arbeid nettopp for å sette søkelys på hva som er innafor og hva som ikke er ålreit. Jeg skal være den første å rekke opp hånda og si at i kampens hete har vi bommet noen ganger opp igjennom årene. Vi er ikke feilfrie, men vi vet allikevel bedre enn å melde det som ble gjort på banen i kveld.

Forrige helg ble kampanjen «stopp rasisme» lansert som et sentralt initiativ for norsk fotball og det til tross så ble det ropt rasistiske tilrop på stadion i Sandefjord. Denne helgen er det Flamur Kastrati som åpenlyst foran hele stadion bruker et skjellsord for homo for å karakterisere Dag-Eilev Fagermo.

Klanen har i mange år, helt siden 1996 drevet med holdningsskapende arbeid. Vi har jobbet med klubben under parolen «Vålerenga mot rasisme», vi har deltatt i opptog for å sette lys på at homohets ikke er innenfor.

For to uker siden ble det ropt på livstidsstraff da Pellegrino ble utsatt for rasisme, dette ble gjentatt når vår egen Ousmane Camara ble utsatt for det samme i Sandefjord

Nå står vi ovenfor det tredje overgrepet – på tre uker, hva gjøre dere nå Kristiansund? Hva gjøre dere nå Norges Fotballforbund?

Det er ikke slik at dere kan forvente at supportere og supporterorganisasjoner skal bedrive holdningsskapende aktiviteter og bli straffet ved overtredelse – mens spillere, som bør være selve foregangspersoner slipper unna med tilsnakk.

Vi er Klanen, vi fordømmer uttrykket til Flamur Kastrati og vi tar sterk avstand til den slag ytringer. I Klanens vedtekter kan du lese:

9. Rasisme, nazisme og vold
Vålerengens Idrettsforening er Norges mest fargerike idrettslag med medlemmer av ulik nasjonal, etnisk og religiøs bakgrunn. Klanen er stolte over å støtte en slik klubb, og tar avstand fra enhver form for fordommer basert på hudfarge, nasjonalitet, legning og tro. Rasisme, nazisme og fotballrelatert vold er uforenlig med medlemskap i Klanen

I Klanen og Vålerenga er det høyst sannsynligvis at et slik uttrykk som Flamur Kastrati kom med ville føre til utestengelse både fra klubb og supporterforening.

Nå er det opp til Kristiansund BK og vise at de tar hets og fordommer på alvor, også når det er deres egen spiller som utøver det.

Som Vålerengasupportere er vi klokkeklare:

Vår klubb – våre verdier

Våre puber – våre verdier


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!