Et levende tribuneliv – veien videre

(c) Klanen
(© Klanen)

Etter lørdagens hendelser ser jeg at svært mange i fotballfamilien har sammenfattende syn. Det har skjedd en dreining av debatten. Alle er enige om at maskering og kasting av pyro-effekter inn på banen er en uting, men mange mener at noen kamper fortjener en kul ramme og at blussing og pyro-effekter bør kunne tillates som en del av en sånn ramme

Vi er mange i Klanen som lenge har ment at det bør være mulig å jobbe sammen med NFF, Norsk Toppfotball og våre respektive klubber for å skape et regelverk som vi alle kan leve under og som tar bort den evige trusselen om bøter – noe som man nå har holdt på med i mange år, så det er beviselig sånn at disse bøtene ikke gir den effekten som NFF trodde de skulle ha.

Er det slik at vi i Klanen tror at blussing er den eneste stemningsskaperen vi skal bruke? Nei det er jo ikke slik, vi har mange strenger å spille på bare se på de utallige TIFO-showene vi har gjennomført de siste årene. Vi jobber med TIFO-oppheng og kommer alltid til å være kreative i både utforming og budskap, dette har vi lange tradisjoner for

Vi ønsker klokkeklart at pyro-teknikk skal bli en del av vår lovlige verktøykasse.

NFF sier at de er liberale, og peker på UEFA som sitt sannhetsvitne. Det har de gjort mange ganger, blant annet ved å hente inn en foredragsholder, Tom Smith som hadde laget et foredrag om farene ved pyroteknikk på bestilling fra UEFA som viste frem bilder av helt andre skader enn det som har med pyroteknikk på en fotballarena og gjøre. Dette foredraget ble slaktet, men det ser ut som at NFF fortsatt bære det foran seg som sitt bevis.

Hos NFF er det en person som ikke vil samarbeide med supportere, Geir Ellefsen, sikkerhetsansvarlig hos NFF. Helt fra sine dager som politi i Oslo har han hatt ett innbitt hat mot fotballsupportere og mener at vi er roten til alt som er vondt i samfunnet. Denne mannen kunne du se ute på gressmatta i oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga, i blå vaffeljakke løp han inn på banen og gestikulerte og skulle stoppe kampen. Denne handlingen viser oss veldig klart at han setter seg selv i en langt viktigere posisjon enn den han innehar, og at han virkelig skal detaljstyre det som kan tillates på en fotballarena. Han var ikke spesielt invitert, han hadde gått inn og satt seg selv opp som delegat fra NFF – og dersom du ikke synes at jeg treffer blink her så anbefaler jeg deg og lese hva Svein Erik Edvartsen skriver om dette i sin blogg, med overskriften «Sikkerhetsdelegat ville være overdommer»

Klanen har tidligere i år gjennomført tester av pyroteknikk. Vi var på stadion, la ut hvitt tøystoff, stod oppe på dette og blusset flere ganger. Dette for å dokumentere hva som er nødvendig som sikkerhetssone. Testene viser at ingen glør falt på bakken og svidde stoffet, ingen brann ble skapt og vi vet hva som børe være retningslinjer for sikkerhetssone. Hvis vi følger NFF sin logikk så skulle ca 400 Klansmedlemmer ha brent opp på Åråsen på lørdag, men så vidt jeg vet i skrivende stund så er det ikke meldt en eneste skade.

Vi ønsker oss stemning, Klanen er tilhengere av kok på tribunen, pyroteknikk og stemning som for mange kan oppfattes som aggressiv og skummelt – men som vi som skaper den vet at den er godt og trygt organisert.

Hvis vi får organisere lovlig pyro-show gjør vi en del tiltak. De som blusser informerer de som er rundt seg, og gjør alle oppmerksomme på sikkerhetssonen. Vi setter ut stålbøtter fylt med sand, slik at blusset når det er brukt kan trygt avkjøles på en sikker måte. Dermed trenger ingen å kvitte seg med restene av blusset ved å kaste de på tribunen eller banen. Vi har svært bevisste tanker om bruk av bluss og kombinasjon med TIFO og sørger for at de to tingene ikke skaper farlige situasjoner sammen. Vi lager informasjonsflyere som deles ut ved inngang på tribunen, slik at våre medsupportere blir informert om hva som skal gjøres. Vi legger til rette for at de som ikke ønsker å være på tribunen med mye pyro og røyk, uansett årsak kan henvende seg til en stadionvert og få flytte til en annen tribune.

Vi vet at det ikke bare er Klanen som er lei av NFF sine holdninger, sine evige bøter som ikke har effekt. Både supporterklubber, klubbene og supportere generelt ønsker en endring. La oss heller komme sammen, la oss ta ansvar, la oss få vedtatt et regelverk som gir supporterne spillerom og som gjør at de ulovlige aksjonene dør ut. Klarer vi dette vil både vi, de som går på kamp og nyter atmosfæren og media som bruker bildene ha lykkelige dager.


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!