Svake mennesker

(c) Øst
(© Øst)

Og du, du drikker.
Hvorfor er du så svak?

Kjære vanlige fotballsupporter

Jeg må dessverre opplyse deg om at du er ansett som en av de lavtstående primater. En uredelig drittunge uten styring. Null selvkontroll. En skam for menneskeheten. Du er en kuk i menneskeham, rett og slett.

Vi er apekatter som hverken tåler selvstendighet, alkohol eller ild.

Supporterbusser skal eskorteres en og en inn til stadionanlegg av politi med blålyset blinkende. Noe som pleide å være forbehold politikere og andre kriminelle.
Før kamp kan du på noen stadionanlegg ransakes inn under forhud og kjønnslepper. Kanskje ikke så rart det heter skambein?
Under kamp skal vi overvåkes av kameraer, stadionvakter og bevæpnet politi.
Det er stort sett bare et bur å sette oss i som mangler.

Politikerne i hovedstaden mener nå at øl før kamp og i pausen vil utvikle seg til en Holmenkollsøndag, et utdrikningslag, en måneds russefeiring og et fylleslag på danskebåten i en og samme sleng. Apekatter blir jo rabiate av en pilsner på 4,7%, må vite.

Det er sjelden de som tar avgjørelsene viser forståelse for hvem de bestemmer for, men heller stoler mer på et inntrykk de har av supportere de få gangene de får med seg «sportslige innslag» på nyhetene.

Veldig mange land gjennomfører ikke bare ølsalg på stadioner, men også tillater øldrikking på tribunene under kamp.
Hver kamp, hver runde, hver uke, hver måned, hver sesong.
Og innimellom hører man om at det er bråk. En sjelden gang. En promille av alle som drikker, men man hører om de med for høy promille. Vanligvis forårsaket av hendelser som skjer på banen, men man skal ikke se en helhet. Man skal kun se ting som at barn er tilstede, fylla har skylda og derfor skal man ikke kunne drikke alkohol som vanlig fotballsupporter.
Alkohol er ensbetydende med bråk, visstnok. Bare ikke i fornøyelsesparker, på teater, konserter, restauranter, kafeer osv osv. Eller puber før og etter kamp hvor supportere frekventerer.
 
Kanskje på tide å rasjonere alkoholen man får kjøpt på polet også, da?
Ikke det, nei? For stor inntektskilde for staten, sier du? Ja, de barna, de stakkars barna...

Politisk svada

At fotballforbundet åpnet for muligheten for ølservering på stadioner ble tatt imot med glede. Behersket og moderat glede, ikke rituell blot med ofring av jomfruer, sex med geiter og sanseløst alkoholinntak, slik man skulle tro de folkevalgte ser på en fotballsupporter sin hverdag.

«Ifølge regelverket som har eksistert, har det vært nulltoleranse for alkoholservering på stadioner. Nå gjøres det en endring. Dette er en alminneliggjøring. Nå gir vi alle muligheten», sa generalsekretær i NFF, Pål Bjerketvedt, til VG.

«Allminneliggjøring». De mener «for vanlige supportere».
Du vet, de som alltid er der. De som reiser land og strand rundt. Ofrer ekteskap, jobb og familieliv. De som tar ut ferien annenhver mandag for å ta borteturen til grisgrente strøk en søndag kveld. Helt vanlige supportere, ikke spesialsupporterne som tilfeldigvis jobber for en sponsor, kjenner noen som jobber for en sponsor eller de som har vunnet en premie. Alle de som er VIP. De kan - uansett om de vanligvis er vanlige fotballsupportere eller ei- ALLTID oppføre seg og derfor fortjener øl, vin og sprit.

«Jeg synes det er et viktig prinsipp at man ikke er på store idrettsarrangementer for å drikke alkohol» har tidligere AUF-leder Eskil Pedersen uttalt til Nettavisen. Så lenge man ikke er blant eliten og har som prinsipp at man skal kunne drikke på idrettsarrangementer, selvfølgelig.
 
Og siden han ikke hadde trampet gjennom klaveret ennå, fortsatte han «Vi trenger virkelig ikke alkohol for å fyre opp tilskuerne og ta bølgen. Så er det jo ingen tvil om at det er sammenheng mellom alkohol og vold. Det er hvert fall viktig å ikke gjøre noe som kan føre til konflikt og vold».
For det første, «ta bølgen»!!!???? BØLGEN!!!!???? Hvor mye sprit hadde du på tampongen du dytta i rumpa når du tror bølgen og OL-floka er aktiviteter som foregår på fotballkamper?
For det andre; alkohol ER og har lenge vært en del av fotballen. Mange drikker på puber og busser før kamp.
Forskjellen her er at endel supportere hadde trolig kommet senere til stadion enn de gjør på puben, drukket to øl og snakket med kompiser før kampen og tilført klubben i vårt hjerte (og noen ganger andre klubber) sin økonomi er ørlite løft.
 
Hadde alkohol og konflikt stadig ført til vold blant oss vanlige supportere ville dommere, pampene i NFF, uhorvelig mange spillere, Brann-supportere og samtlige pippipper vært banket til kjøttfarse allerede før Rådhuset ble bygget i 1931.

Voldelige oppgjør

«I Norge har vi de tradisjonelle «hatkampene» mellom for eksempel Vålerenga og Brann hvor begge har sterke supporterklubber med en historie om voldelige oppgjør. Jeg ville derfor være tilbakeholden med å fremme ølservering som den beste løsningen», sier Tor W. Andreassen, professor i fotball som markedsføringsprodukt ved Handelshøyskolen BI til Nettavisen.
Ja, du vil ikke tro hvor mye voldelig bæsj- og banankasting vi lavtstående primater hadde gjort om det var tilgang til en boks øl i pausen her til lands.
Det er jo rene MMA-stevner på de fleste kamper i et titalls land hver jævla fotballrunde rundt om i Europa siden de får servert øl både før, underveis og på tribunen under kampene, må vite. Det er skremmende hvor lite dere vet om en vanlig supporter.

Dere høres ut som middelaldrene menn som skal fortelle kvinner hvordan det er å ha mensen.

Den edruelige sannheten
Vi har ikke tradisjon for lørdagskamper i Eliteserien, de foregår som oftest på søndager. Litt sent på søndager, faktisk. Slik at vi sjelden rekker å drikke oss sinnadrita i pausen, banke opp bortesupporterne for så komme oss hjem og i seng før vi skal på jobb mandag morgen.

Politikerne sine begrunnelser for at vi fotballsupportere ikke skal få øl på stadion er i bunn og grunn at vi fotballsupportere er dårlige mennesker. Vi er ikke som de. De er bedre enn oss.
For hvis alkohol og konflikt stadig hadde ført til vold burde vel alle de folkevalgte hatt blodige lepper og blått øye pga alkoholserveringen i kantinen på Stortinget


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!