En glede for hele Oslo

(c) Atle Enersen
(© Atle Enersen)

Igjen har det kommet historieløst og bittert oppgulp fra tilhengere av andre Oslo-lag. Igjen er det skiklubben som fråder og griner over ting de hverken skjønner eller har evne til å forstå.

De har sikkert nok av hjernedøde fjols i sine rekker som tror på hva de sier og glemmer egen historie, ignorerer fakta og vaser rundt i troen at de faktisk er noen i fotball- Norge.
Dette er bitter småklubbmentalitet og akkurat det samme oppgulpet som kom for tre år siden fra talsmennene til Liin, Frigg og Skeid. Det var feil da og det er feil nå.
Jeg formoder Liin har bedt om penger og sakspapirene ligger klart til avstemming, men vi lar heller småklubbene drive med konspirasjonsteorier.
          
Til saken: Sjur Skridshol (jeg vet, men jeg lot fristelsen ligge) hulket til en bydelsavis «Mener Shampoo at Intility og Jordal amfi er til glede for hele Oslo?».

Vel, nei. Nei, det gjør han ikke. Først og fremst er det Skridshol som drar inn Intility helt på egen hånd for å legitimere sin egen propaganda, så Shampoo har ikke ment noe om stadion.
Det Espen sa i et intervju med Aftenposten, var at han syns det var storartet med ny hall på Jordal, skatepark, kunstgress på Jordal, parken rundt, bekken som er lagt ut for alle å se. Til bruk for alle som kan og vil.

Vålerenga leier Nye Jordal Amfi som alle andre. Det er ingen gave fra kommunen, Oslo, Norge, Ishockeyforbundet eller en rik onkel. Den eies ikke av Vålerenga.
Hallen gir istid til breddeidretten med barn fra 7 til unge voksne på 22 år. Kommunen har ikke gitt noe til Vålerenga og Vålerenga har ikke mottatt noen gave. Kommunen har pusset opp egen hall. Ferdig med den saken.

Det har aldri blitt gitt noen tomtegave på "millioner av kroner" med tanke på VKIP. "Gaven" var en avtale, hvor tomten ble solgt for en -1- krone og med tomta kom en regning på 700 millioner kroner for å bygge skole og stadionanlegg.
La meg forklare det folk ikke skjønner: om du gir bort et Flax-lodd i gave, så har du gitt bort 25 kroner/et Flaxlodd, ikke «en million kroner».
Du kan fortsette å si at du ga bort en million kroner, selv om personen du ga loddet til vant en million kroner, men det ville være feil like så.

Før jeg fortsetter, vil jeg bare skyte inn at Sjur Skridshol selv har uttalt "Det kan umulig være klubbens oppgave å bygge ballbinger for allmenheten og det offentlige", men han nå lurer på hvorfor kommunen har bygget et anlegg for allmenheten og det offentlige. Skjønn det den som kan.
Ironien i at skiklubbens supportere har så blindt hat mot Engas nyreiste stadion at de faktisk glemme at de selv en gang eide en stadion; så sent som for drøye ti år siden.

De kjøpte da tomta i sin tid, men fikk kommunale kroner for å bygge stadion, da de (og Ullevål IF, Heming, Tåsen og Nydalen) ikke hadde råd etter kjøpet av tomta.
Lyn sutret for noen år siden fordi det tok «flere års prosess» før det ble lagt nytt kunstgressteppe på Kringsjå. Det pleier å ta tid når man søker om midler fra kommunen. 13 år tok det for Enga. Siden Liiin fortsatt var medeier i Ullevål for tretten år siden, vil jeg påstå at vår prosess tok flere år enn deres. Så bu-hu for rask behandling av deres søknad, da.

Det kan også nevnes at hadde det ikke vært for trenering av prosessen for å få Vålerenga Idretts- og kulturpark på beina fra Lyn-supportere i kommunen, kunne prosessen ikke bare vært raskere, men desidert billigere. Slik at kommunen kanskje hadde hatt noen ekstra millioner til å dele ut til andre klubber.
Liin var medeiere i Ullevål stadion og syns det er urettferdig at de måtte selge sin stadion og Vålerenga måtte bygge sin egen. Klart det. Om dere fikk en tomt for en krone av kommunen, hadde dere hatt midler til å bygge et stadionanlegg? Siden Skridshol sutret i samme bydelsblad for en stund siden om at de ikke hadde midler til å sette opp flere ballbinger på Kringsjå, mener jeg.
Klubben til Skridshol har også spilt på Bislett stadion. Bislett som ble ombygget for rundt 600 millioner kommunale kroner noen få år før økonomien til FC Lyn kryssa staver og ski og toppfotballen gikk rett på trynet ned divisjonssystemet.
 
Skridshol griner fordi ingen andre enn Vålerenga får tilskudd og nevner blant annet Skeid og Frigg som ikke har anlegg som er gode nok. Vel, Skeid får høre med Sagene IF, da det er de som har fått midler til å pusse opp Voldsløkka.
Oslo kommune – du vet, de som ikke satser på andre klubber enn Vålerenga- vedtok planen i 2006, som inkluderte en allerede bygget skatehall, kunstgressbane for landhockey, kunstisbane, oppgradering av tennisbanene, sandvolleyballbanene og et nytt klubbhus, samt Voldløkka Match, med en tilskuerkapasitet på 7000. Her legger jeg bare til at tilskuerrekorden på Voldsløkka stammer fra 1993, da Enga var på besøk og spilte mot Skeid. De mener det var 4500 tilskuere der. Vel og merke, bare 2741 betalte for å komme inn. Ikke at vi skal rippe opp i hvor oksene gjorde av inngangspengene innimellom.
 
Om Skridshol bruker litt mer tid på å bli kjent med byens historie og ikke bare lese trollforum, ville han kanskje husket at Voldsløkka matchbane også ble oppgradert når Skeid rykket opp i den øverste divisjonen. Da fikk de tilskudd for å bygge ut en bane som ikke engang var deres egen. Fra en kommune som kun satser på Vålerenga.
 
Frigg fikk nytt kunstgress for tre år siden. En av klubbene som blir oversett fikk altså 6 millioner kroner for å legge nytt kunstgress på Tørteberget.
Marienlyst stadion ble "revet" i 2007 og stod klar med nytt kunstgressdekke i 2008. Dette kunstgresset har siden blitt oppgradert flere ganger.
Frigg, lik Lyn, har spilt kamper på Frogner stadion. Lyn spilte kampene sine der på begynnelsen av 1900-tallet, lenge før Ullevål ble planlagt, så var de tilbake for noen år siden.
 
Frogner stadion ble i 2012 bygget ut til sportspark med kunstgressbane, heldekkende kunstisflate, nye garderober og nytt skøytemuseum.
Bymiljøetaten – som Skridshol mener bare satser på Vålerenga- har donert en ishall og flerbrukshall i tilknytning til anlegget på Frogner stadion, som åpner hvilken dag som helst nå.

Og apropos ishaller, så får Oslos ishaller tilskudd på 15 millioner hvert år.
 
Nå skal vi ikke se bort i fra at kommunen også vil hjelpe lokale klubber når satsingen på nye skoler ved Voldsløkka, Frysja, Hoff, Bjørvika og Mortensrud blir en realitet. Det også blir «etter flere års prosess».

Og hva er denne overkapasiteten Vålerenga har, som Skridshol har lest (trolig i et internt forum)?

Å framstille det som at det er dårlige kår for idrett på vestkanten, er ganske sylfrekt. Hvis du ser på banekapasitet og tilgang til baner med undervarme for barn og unge, ser man at det er en himmelropende forfordeling av østkanten.

At vi har et stort etterslep på anlegg stemmer, men at det er Lyn det er mest synd på? De hadde alt, til og med eierskap i Ullevaal stadion. Men de sølte det bort. Det er trist, byen hadde hatt godt av to toppklubber, men de er pr nå en breddeklubb på linje med mange andre.

Når det skjer noe positivt for byens fotball-flaggskip og i tillegg på østkanten bør det glede oss alle, og inspirere til videre utvikling av idrett og anlegg i hele byen, i stedet for denne triste sutringen.

Det er uansett viktig for byen og fotballen i Oslo å ha et lag i toppen av norsk fotball. VIF må gjerne få konkurranse, men veien dit ser ut til å være lang. De nest beste har tatt kjempeskritt de seinere åra, og Grorud, Koffa, Kjelsås, Skeid hevder seg brukbart. Men å etablere seg som rivalen til Vålerenga tror jeg bare Lyn kan gjøre.

Det er også viktig å ha et lokalt topplag for talentutvikling. At det er et lag i byen som faktisk plukker opp lokale talenter og gjør dem til eliteseriespillere. Der har det skjedd veldig mye positivt de seinere åra. Unge gutter og jenter som vil bli gode, går dit de kan bli gode. Da er det viktig å ha lag på øverste nivå, og også klubber på nivå 2 og 3 samtidig.

Unga på Stovner, Nordstrand og Ullern her kanskje ikke direkte nytte av hall og arena akkurat nå, lik unga på Etterstad ikke ville brukt en hall og arena på Ullern eller Stovner.
Problemet her er jo egentlig at vi mangler idrettsanlegg. Så hvordan kan du da klage over at Oslo har fått to nye anlegg?
Uten stadion måtte kommunen innskrenket enda mer tid på andre anlegg for at våre to elitelag, rekruttene, idrettlinja på skolen og at Kåffå skulle spille der.
 
Om man ikke bygde nytt på Jordal, ville hele driten blitt kondemnert slik at ingen kunne bruke den. Og måtte da ta opp tid ved andre anlegg.
Kommunale Jordal Amfi og vår stadion har frigjort masse plass og treningstid for andre klubber og idretter. Så ja, det er ikke bare Shampoo som mener det er bra for hele byen. Det burde hele byen være glade for

Les også:
Klanen støtter fotballens kamp mot rasisme


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!