Hva gikk galt i 2019-sesongen?

(c) VIF-fotball
(© VIF-fotball)

2019-sesongen er over. Her kommer en slags analyse av årets utgave av Vålerenga. 

Skal du analysere Vålerengas sesong, så kommer du til å slite med å finne en rød tråd i noe som helst. Dette er sesongen der pinlig exit mot Bærum i cupen og slakt fra 10-årets svakeste Rosenborg-utgave har blitt etterfulgt av festfotball og 10-1 i positiv målforskjell i kamper mot cupfinalist Haugesund og sølvvinner Glimt. Man gikk inn i ferien med los på medalje og kom ut av ferien som et lag som aldri har sett hverandre før. Hvordan et lag kan gå fra å tidvis spille underholdende og attraktiv fotball til å avslutte sesongen med å vinne 1 av de siste 16 kampene er ganske uforståelig. Det kan ikke kalles noe annet enn en fullstendig kollaps. 

Grunnene til denne kollapsen er mange tror jeg. Mange skylder på Deila, naturlig nok. Dog tror jeg at dette er et langt mer sammensatt problem enn at Deila skal få hele skylden. Klubben har hatt en negativ utvikling ganske lenge nå og det starter på toppen hos Erik Espeseth. 

Men vi kan jo begynne med en av de enkleste grunnene og den heter Chidere Ejuke. Gutten som i dag herjer i Nederland var Vålerengas og Eliteseriens beste spiller før sommerpausen og skapte det aller meste av det vi produserte. Han fikk masse oppmerksomhet fra motstanderne, noe som igjen gjorde livet lettere for de andre offensive spillerne. Det er ikke tilfeldig at stort sett alle de offensive spillere har blitt dårligere etter Ejukes exit, kanskje med unntak av Dønnum. Vi hadde ikke tatt medalje med Ejuke på laget ut sesongen, men jeg kan faktisk garantere deg at vi hadde vunnet mer enn 1 av de siste 16. Spillersalg er en del av fotballen og det skal en klubb kunne takle, men samtlige lag i ligaen hadde blitt merkbart dårligere av å miste en sånn spiller.

I tillegg har vi vært uheldige med skader. Tollås Nation har kun spilt 10 kamper og vi har dermed spilt uten vår soleklart beste stopper i 2/3 av sesongen. I tillegg har både Shala og Adekugbe hatt flere skadeavbrekk som har kommet da de har vært i form. Noen stusser kanskje over at jeg tar med Adekugbe over viktige spillere ute, men han var faktisk veldig god i starten av sesongen. Adam Larsen har også slitt hele sesongen, noe som har gitt masse ansvar til Klaesson som fylte 19 år for noen dager siden. For en ganske tynn tropp er det naturlig at såpass store problemer merkes.

En annen viktig faktor er at spillerne som har blitt henta inn ikke har vært i nærheten av gode nok. Det har vært såpass skivebom at jeg blir litt skremt over jobben som gjøres i forkant. Jeg er klar over at økonomien er skral og alt det der, men hvis vi for eksempel ser på George så hadde det vært mye bedre å bare spare de penga. Azemi blir leid ut og scorer 5 mål på 12 matcher for et lag som rykker ned, forøvrig det samme som Matti endte på totalt. Azemi sleit hos oss, men er flere hakk bedre enn George og da skjønner jeg ingenting av den vurderingen. George har ikke tilført noe som helst og jeg husker allerede fra oppvarminga på Nadderud at man nærmest kunne konkludere med at det der ikke kom til å bli en suksess. Og akkurat dette avsnittet kunne blitt mye lenger. Hvorfor bruke Juarez foran Borchgrevink? Er Kanstrup bedre enn Näsberg? Spørsmålene man sitter igjen med etter å ha sett denne sesongens importer er mange. 

Hvor mye dårligere hadde det egentlig gått om vi heller brukte de mest lovende gutta fra VIF 2? 

Det har blitt sagt nå i dagene etter at sesongen var over at det ikke kommer til å skje så mye i Vålerengas tropp før neste sesong. Etter mitt syn kreves det en ganske kraftig opprydding. Juarez, Kanstrup (skal sies at han har spilt seg opp litt), Israelsson og George bør alle forsvinne før neste sesong. Vega og Vilhjalmsson er nok med videre, men jeg hadde neppe mistet nattesøvnen om de forsvant også. Camara skal få tid og har potensiale til å bli god. I tillegg til disse må det nok dessverre også stilles spørsmål ved Nakkim, Nouri og Fellah.

Alt har dog ikke vært bekmørkt. Dønnum har vært en svært positiv overraskelse og blir for meg årets spiller. Alltid innsats og stått bak mye av det offensive etter at Ejuke forsvant. En veldig lovende spiller og profil som forhåpentligvis blir enda bedre neste sesong. Shala også vært veldig god synes jeg. En krigertype som alltid blør for drakta, i tillegg til å levere målpoeng. De to sammen med Klaesson i mål har vært det positive jeg tar med meg fra årets sesong. 

Ser vi bort fra spillere, så er det ingen tvil om at gjengen som holder på utenfor banen også må evalueres. Det er rimelig sjukt å tenke på at Espeseth, Ingebrigtsen og Deila til sammen har ca 10 millioner i årslønn. Hva vi får for de 10 millionene kan man spørre seg om, spesielt med tanke på at det spares på det aller meste annet. Det eneste som føles sikkert er at det skal mer til enn å bytte trener for at dette problemet skal løse seg. Derfor bør det være helt naturlig at jobbene til både Espeseth og Ingebrigtsen står i fare. Folk blir mer og mer likegyldige til klubben og ansatte med hjertet i klubben forsvinner ut en etter en. Da er jeg spent på hva som forsvarer at disse herrer fortsatt skal bli sittende i sine jobber. Når det gjelder Deila har jeg egentlig aldri mista helt troa på han, men denne sesongen har vært et bevis på at han ikke helt vet hva han skal gjøre. Spillere spiller ute av posisjon, formasjoner og posisjoner byttes i tide og utide og han ser rett og slett ferdig ut når man ser intervjuer med han. Vi har neppe råd til å kjøpe ut han av kontrakten og i tillegg hente inn en erstatter, så alt tyder på at han leder laget også neste sesong. Hvis så er tilfelle håper jeg han nå tar seg en lang ferie og prøver å finne tilbake til seg selv. En mett og ferdig Deila kan fort bety at neste sesong blir blytung. 

Skal man komme med en slags konklusjon her, så er det liten tvil om at hele klubben står foran en stor jobb i vinter. Fra topp til tå. Det må komme inn folk som kan skape entusiasme og de som bidrar med det motsatte må forsvinne. Om Vålerenga per i dag har baller og guts nok til å gjøre endringene som må til vet jeg ikke, men jeg har mine tvil. 

Vi ses neste år. Da tar vi alt. 


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!