Vålerenga Vertshus fyller 30 år - en hyllest

(c) Vertshuset
(© Vertshuset)

Hurra! Vertshuset øverst i Strømsveien fyller 30 år i dag, det skal behørig feires!

Det trivelige lille røde huset i krysset Strømsveien/Hedmarksgata har ligget der lenge, ikke alltid - men lenge. Det var bakeri og utsalg der i 90 år, fra 1886 til 1976. Hva dem dreiv med mellom 76 og og 89 vet ikke denne skribenten, men i 1989 tok stedet navnet Vålerenga Vertshus og i dag er det 30 år siden dørene åpnet for første gang.

Det skal selvfølgelig behørig feires og du finner fullt program for helgen her.

Selv om Vålerenga Vertshus kanskje er mest kjent som sted for Vålerengasupportere er det jo en sted som brukes mye av lokalbefolkningen. Det er naturlig at mange på Vålerenga, Etterstad, Kampen og Jordal holder med nettopp Vålerenga. Huset er et sted det alltid er trivelig å komme til og for oss som har vært der noen ganger opp gjennom åra skal det godt gjøres å ikke treffe kjentfolk. Og er det ikke kjentfolk der er de aller fleste lette å komme i kontakt med. 

Vålerenga Vertshus har gjennom årene utviklet seg til å bli langt mer enn et bevertningssted med fantastisk bakgård. De har skjønt at de har et ansvar utover å drive buisness og det har vist seg på mange, mange vis.

De er raskt framme og hjelper om noen trenger bistand. Da Klanen feiret Vålerengas første 100 år med Børst og Ball under Dyvekkes bro var det Vålerenga Vertshus som sto for servering. Jeg har ikke tall på hvor mange hockey-kickoff jeg har vært på der opp gjennom årene og i år flytta man kick-off ned til Jordal i forbindelse med første istrening. Vålerenga Vertshus sto for serveringa der også.  

Hver eneste jul de senere årene har Vålerenga Vertshus holdt åpent på julaften, slik at de som av forskjellige grunner ikke har noen å feire med har et sted å samles. Det er min favorittgreie og jeg synes det er stort av de ansatte å velge bort julaften med familien sin for å bidra slik at andre får det fint. Det er lett å bli rørt av slike tradisjoner.   

I år ble Østkantspellet født borte i parken der Vålerenga kjerke står. Jeg håper det blir en årlig tradisjon for jeg mener at Oslo øst trenger et årlig spell på sommeren. Hvem som sto for serveringa? Vålerenga Vertshus så klart!

De flinke folka har garantert bidratt til mye mer enn det jeg nevner her men det viser spekteret og at de i høyeste grad bidrar i lokalmiljøet sitt. Det er flott og det er viktig.

Det arrangeres konserter både inne og ute i bakgården. Mange av dem er tradisjoner som når Vålerenga Janitsjar speller i bakgården i mai. Det er et naturlig samlingssted før Vålerenga spiller kamper og Vertshuset har Vertshusbussen som kjører både til fotball og hockeykamper. 

De viser et bredt spekter av sporter på skjermene og har egen peisestue. Legg til at det finnes et levende dartmiljø og quizkveld så ser du at stedet handler om langt mer enn å servere det du ønsker i baren.

Og det er bra, da blir ikke stedet en døgnflue som blir borte igjen etter noen år slik vi så ofte ser i denne byen. Det er godt gjort å feire 30 år som bydelskro i Oslo øst og Vålerenga Vertshus gjør det i dag.

Du skal ikke se helt bort i fra at Vålerenga Vertshus har vært møtested som har ført til ytterligere rekruttering til bydelen ni måneder senere heller.  

Jeg vil gratulere eiere, ansatte og gjester så mye med dagen og de første 30 åra. Måtte det bli flere år på baken enn baker`n som var der i 90 år.

Ta gjerne en tur innom i løpet av helga, det fortjener du og det fortjener de. Kos deg.

Hurra for Vålerenga Vertshus og lykke til med feiringa! 


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!