Vålerenga Damer - med seriegull i siktet

(c) Sportfoto / Morten M Larød
(© Sportfoto / Morten M Larød)

Lørdag starter Toppserien og Vålerenga ser meget bra ut før seriestarten. 

Nå nærmer det seg endelig, Toppserien starter for oss på lørdag! Vi åpner borte mot Sandviken 4. juli klokka 14.00 i det som er en toppkamp mellom to medaljekandidater. Første hjemmekamp er mot Røa fredag 10. juli kl 19.45. Reglene for tilskuere er det samme uvettige og totalt meningsløse overformynderiet som for herrene, maks 200 personer er tillatt inne på en stadion med plass til 16300. 

Sånn er det dessverre, men la meg fortelle deg om ståa hos jentene våre før årets sesong. Det er langt mer gledelig lesning. 

Det er Vålerengas damer som sørga for metall inn portene på Valle i fjor. De spilte seg fram til en historisk sølvmedalje, den første medaljen jentene har tatt i serien siden Toppseriedebuten i 2012. De hadde en meget bra sesong og spilte seg fram til cupfinalen i tillegg. Vi som følger damelaget hadde en fin og opplevelsesrik sesong der fasit ble 14 seire, fire uavgjort og fire tap, 41-24 i målforskjell på 22 kamper er meget hyggelig. Vi endte fire små poeng bak serievinneren fra togstasjonen og laget har tatt mål av seg til å kaste dem ned fra tronen og bli seriemester denne sesongen. Det uttalte målet er seriegull.

Jentene skal spille kvalik til Champions League, men korona har dytta på alt der også. Kvalikrunden spilles 7, 10 og 13 oktober. Hvem, hvor og nøyaktig når får vi vite i september. Det kan bli på Valle, Vålerenga har søkt om å få være vert til sin gruppe.  

Klarer vi å holde oss nogenlunde skadefrie er seriegull i Toppserien og avansement i CL fullt mulig å få til - og jeg skal fortelle deg hvorfor.

Vålerenga

Klubben jobber målbevisst og har lagt sten på sten i årevis. Det har vært gjort riktige valg hele veien og man har klart å knytte til seg kapasiteter i sportslig apparat og på laget. Monica Knudsen tok laget et langt stykke videre i sin trenergjerning og når hun måtte gi seg som hovedtrener av helsemessige årsaker (hun er utviklingsjef i klubben nå) har klubben i tråd med ambisjoner og planer hentet inn en trener med internasjonal erfaring. Øverst sitter kloke og rutinerte Eli Landsem som sportssjef og styrer det hele.       

Ny trener er Jack Majgaard Jensen, dansk trener med erfaring fra Champions League, han har to kvartfinaler der. Har en spillestil som er ballbesittende og direkte og etter noen nølende forsøk i de første treningskampene i vinter har han fått jentene med på planene sine, og etter spilleoppholdet har det fungert skikkelig bra. I de to siste treningskampene har det virkelig løsnet og laget har vært meget gode. De spiller morsom fotball, rett og slett. Kolbotn ble sendt hjem med 4-1 i sekken og Røa ble nedsablet 4-0 i generalprøven. 

Vi rutinerte gamle grinebitere vet å ikke legge vekt på treningskamper, men jeg velger å ta det med likevel - for utviklingen i ny spillestil i løpet av noen få kamper er bemerkelsesverdig. Så får jentene nullstille og gå inn i serien med det alvoret og det fokus som er nødvendig når det skal spilles om poeng.    

Ut i fra hva jeg har sett av treningskampene så langt har Vålerenga vært meget gode på overgangsmarkedet. De som er hentet inn forsterker førstelaget og det er stort sett landslagsspillere og store talenter som er nye inn dørene på Valle. Hør bare her:

Synne Jensen - Angriper, fantastiske avslutteregenskaper og et herlig skudd. Scoret 16 mål for Røa i fjor og var et mål unna toppscorertittelen i Toppserien. Landslagsspiller for Norge   

Sigrid Heien-Hansen - var kaptein i Kolbotn i fjor og har imponert stort i treningskampene med kriging, plasseringsevne og en begynnende målteft. Dekker mye rom på banen. Har kamper på yngre landslag for Norge og bronse i J19-EM.  

Ingibjørg Sigurdardottir - Midtstopper som debuterte på a-lag som 13-åring! Tøff og aggressiv i spillestilen og blir gjerne er med framover på banen. Landslagsspiller for Island  

Jalen "JJ" Tompkins - Keeper som erstatter Guro Pettersen, meget god på strek. Må nok finne seg i å være andrekeeper bak Hannah Seabert. Har landskamper på yngre landslag for USA. 

Ina Skaug - har kommet tilbake til Vålerenga etter tre år i Røa. Kriger og arbeidsjern som kan spille midtbane, kant og back. Scorer gjerne mål. 

CJ Bott - Har ikke sett nok av henne til å vurdere, hun var dessverre uheldig og måtte operere menisken i mai. Uvisst hvor lenge det holder henne ute. Landslagsspiller for New Zealand   

Janni Thomsen. Blekket er knapt tørt på denne signeringen så henne har jeg ikke sett ennå, men jeg gleder meg til det. Dansk landslagsback 

Fra i fjor har vi beholdt de aller beste og begge våre verdensprofiler er med videre. Sherida Spitse er kaptein på Nederland som var tapende finalist i VM 2019. Ble kåret til Toppseriens beste spiller i fjor. Ajara Njoya kan være et angrep alene og ble historisk da hun skøyt Kamerun videre fra grunnspillet i VM for første gang i fjor sommer. Hun scoret 11 mål i serien i fjor.

I tillegg til midtstopper Maruschka Waldus ble de to over tatt ut til årets lag i Toppserien i fjor. Vi har mye kvalitet i laget, noe sølv i serien er et klart bevis på.

Det viser seg at serievinnere veldig ofte har landslagsspillere i alle ledd - LSK Kvinner har sopt til seg alle norske de siste årene - og har dominert stort. Våre landslagsspillere er dermed utenlandske - med unntak av Synne Jensen. Vi kan mønstre et meget slagkraftig lag med landslagsspillere i alle ledd og jeg håper at Vålerenga blir den foretrukne klubben for norske jenter med ambisjoner etterhvert. Målet mitt for Vålerenga er som alltid verdensherredømme, men da må vi erobre Norge først.

Lista under er en oversikt over spillere som var på landslagsoppdrag rett før koronakrisen kasta verden ut i kaos:   

  • CJ Bott – New Zealand
  • Synne Jensen – Norge
  • Stine Ballisager Pedersen – Danmark
  • Rikke Marie Madsen – Danmark
  • Sherida Spitse – Nederland
  • Dejana Stefanovic – Serbia
  • Ingibjörg Sigurdarddoittir – Island
  • Ajara Nchout Njoya – Kamerun
  • Marie Dølvik Markussen  – Norge U23
  • Celin Bizet Ildhusøy – Norge J19

Det er mye glede og opplevelse i å gå på Valle og se dem og resten av gjengen spille ball. 

Det blomstrer i de yngres rekker også. I tillegg til det 18-årige stortalentet Celin Bizet Ildhusøy som har vært i a-troppen lenge har man i vår gitt proffkontrakt til Tine Celine Karstensen(19) som sammen med Kine Fløtre(18), Mia Huse(19) og Emilie Østerås(18) utgjør de unge fremadstormende talentene som banker på døra og vil ha spilletid i Toppserien.  

Røkla

Jeg ser en tendens til at LSK Kvinner ikke lenger er like attraktive på overgangsmarkedet og at spillere som kommer hjem fra proffopphold heller reiser til andre klubber enn LSK Kvinner. Det gleder et Vålerengahjerte uansett hvilken klubb de reiser til. Og når Synne Jensen og Sigrid Heien-Hansen signerer for Vålerenga i stedet for romerikingene er det et meget sterkt signal til andre norske spillerne. Kjempetalentet Julie Blakstad har valgt Rosenborg Kvinner (Tidligere Trondheims Ørn) tross iherdige forsøk fra togstasjonen. Norsk damefotball er i endring og jeg liker utviklingen.          

Og her ligger vår sjanse. Åtte av spillerne på landslaget i VM i fjor kom fra LSK Kvinner, nå har de mista mange av dem til utlandet så de er svekket. Bevares, de har fylt opp de tomme plassene, men kvaliteten på spillere inn er ikke like høy. Vi er forsterket og bør kunne gi dem og  de åtte andre lagene i serien dugelig motstand, så får vi telle opp poengene når det drar seg mot vinter. Det kan fort bli et bikkjeslagsmål mellom flere klubber så kun knallhard jobbing hver eneste trening og kamp samt flyt og marginer avgjør. Jeg tror kampen i hovedsak kommer til å stå mellom Sandviken fra Bergen, Avaldsnes fra Karmøy, LSK Kvinner fra en ubetydelig togstasjon øst for Oslo og Vålerenga fra Oslo øst.   

I Toppserien får du oppgjør mot Lyn, LSK og Rosenborg, det er klassiske oppgjør som får det til å sitre i ethvert Vålerengahjerte. Mitt ønske er at flere bryr seg om damelaget vårt. Vi er det mest sette laget i Toppserien når korona ikke forsøker å ta livet av verdens befolkning, men vi snitta rett under 500 tilskuere i fjor og alle veit det er plass til langt flere inne på Vålerengas stadion. Ha som mål å støtte jentelaget mer i år, de elsker det!   

Trondheims Ørn er en saga blott, de har gått inn i Rosenborg og heter Rosenborg Kvinner, fra gult og blått til hvitt og sort. Jeg tror det er meget bra for interessen i Trøndelag, og vi får tyne trønderklubben for at de har kjøpt seg en plass i Toppserien. Trønderne har forsterket kraftig etter navnebyttet men skal ikke være gode nok til å være med helt der oppe.  

Selv er jeg i norgestoppen i jinxing, og jeg har lært meg det på den harde måten så noe tabelltips får du ikke. Men om vi fortsetter fremgangen og holder oss skadefrie kommer jentene våre til å lage mye moro for oss med hjertet i Vålerenga denne sesongen. Da ender vi høyt på tabellen. Veldig høyt, veldig, veldig, VELDIG høyt.

Jeg gleder meg til sesongstart og håper at ett nytt stykke Vålerengahistorie kan skrives inn med gullbokstaver i 2020.  

Lykke til med sesongen jenter, fjoråret var helt enormt og drømmen er at dere tar et steg opp på tabellen. Jeg veit dere har det i dere å kunne gjøre det. Dere er gode nok til å dytte togstasjonen over ende, og vi har ryggen deres. Jeg skrev et åpent brev til alle spillerne i Vålerenga for noen uker siden og det er selvfølgelig til dere også. 

Gå utpå der og gjør oss stolte!    


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!