Pubteateret Byens Krone er en innertier

(c) Eivind Hauger
(© Eivind Hauger)

Vålerenga Vertshus er arena for en aldeles strålende opplevelse med god skuespiller og gode musikere. Jeg lot meg røre og begeistre av underholdende Byens krone og ruller terningkast 6!  

Jeg var vitne til en herlig forestilling på Vålerenga Vertshus i går. Østkantspellet 2020 er pubteater og det er forestillinger kl 18 og 20.30 fra onsdag til søndag. Det er allerede utsolgt de fleste forestillinger men er du rask er det en liten mulighet. Torsdag formiddag er det kun seks billetter igjen til søndag kl 20.30 Jeg anbefaler sterkt at du tar turen, Vålerenga Vertshus er gode på smittevern og Byens krone er en opplevelse du ikke vil gå glipp av.        

I fjor debuterte Østkantspillet i Vålerengaparken med terningkast seks og med store ambisjoner om å gjøre spellet til en årlig tradisjon vi østkantfolk kan glede oss over og være stolte av. Koronaviruset bryr seg imidlertid lite om både begynnende og eksisterende tradisjoner så det ble tidlig klart at Østkantspellet ved kjerka måtte kanselleres i år. 500 tilskuere i Vålerengaparken pluss en haug av skuespillere og medvirkende var ikke mulig å få til.    

Ildsjel og spellsjef Jon Tidemand kasta seg dermed rundt for å se om det var mulig å få til noe som gjorde at Østkantspellet 2020 kunne skje likevel. En mindre versjon, et teater med få medvirkende, få skuespillere og så mange gjester smittevernet tillot.

Vålerenga Vertshus sa ja til å være kulisser, scene og publikumsal og det ble besluttet at man skulle gjøre ære på Kyter`n - Vålerengas egen dikter og en fyr som var tørstere enn de fleste og hadde et vanskeligere liv enn minst like mange. Kjærligheta til Vålerenga var stor og Vilhelm Holteberg Hansen (1910-1984) var hans navn.  

I går var det premiere og Klanen.no sin utskremte motarbeider med fotograf Eivind Hauger på slep rigga seg til for å overvære det hele.    

Johannes Joner har stått for regien og skrevet Byens krone og Kyter`n sjøl blir glitrende spilt av spellgeneral Jon Tidemand. Vi får et innblikk i livet til alkoholiserte Kyter`n der det meste handla om å få tak i mer alkohol, dikt og skrive leserinnlegg i avis. Med seg har Tidemand Vålerenga-bandet Islandsgate. Bandets tekster er basert på at de selv er fra Vålerenga og at de setter Kyter`n sine dikt høyt.

Artikkelen fortsetter under bildet av en tørst Kyter`n som prøver å la være. 

(c) Eivind Hauger
(© Eivind Hauger)

 

Jeg lot meg meg imponere stort av forestillinga. Den varte i en drøy time og den gikk altfor fort. Det fantes ingen dødpunkter og måten tekst og handling i forestillinga var sydd sammen med musikken til Islandsgate var forbilledlig. Jeg har kost meg med tekstene til Islandsgate i årevis men i går kveld kunne det virke som om de var skrevet spesielt til denne forestillingen. Det er så gøy! De hadde dessuten truffet veldig bra på lyden, jeg har sett Islandsgate en rekke ganger på forskjellige scener men lyden i går var klokkeklart den beste så langt.     

Musikken til Islandsgate er svært fengende og det var rett og slett vanskelig å sitte rolig på stolen underveis. Vanskelig men nødvendig. Smittevernregler gjør at å forlate stolen sin utover å late vannet og eventuelt gå ut og røyke ikke er lov så det ble med kraftig rocking på stolen og allsang. De samme smittevernreglene gjør at Vertshuset ikke slipper flere enn maks 46 tilskuere per forestilling på Byens krone. Baren er åpen under hele forestillinga og det er bordservering.

En liten scene på pub gjør at det ikke er rom for store kulisser og mange rekvisitter men dette var løst på en fin måte. Det er ikke stort spillerom for Jon Tidemand, men han leverer med innlevelse hele veien. Veldig moro at både bandet og bartender Charlie blir en del av forestillinga underveis.

Artikkelen fortsetter under bildet av at Jon Tidemand og Johannes Joner får blomster etter premieren.

(c) Eivind Hauger
(© Eivind Hauger)

    

Byens krone går ikke av veien for å dra inn dagsaktuelle temaer eller se på likheter mellom utfordringer innbyggerne på Kyter`n sin tid og utfordringer dagens innbyggere på Vålerenga står ovenfor heller - det viser seg at de ofte er ganske like. "Det har vært kjempa mange kamper på Vålerenga opp gjennom åra, men vi skal ikke langt oppi gata her før det kjempes ennå". Solid støtte til alle som vil bevare Sotakiosken og industribyggene bortenfor, de ligger et steinkast ovenfor Vålerenga Vertshus så stykket har veldig rett.

Det blir veldig nært og fint for oss som egentlig ikke har noe forhold til Kyter`n når vi veit at vi sitter i området han skrev om og teksten handler om ting rett nedi gata eller rett borti gata. Han var jo stamgjest på Sotahjørnet - når han fikk komme inn. Når du forlater Vertshuset veit du at fyren pleide å gå på asfalten du går på. Og når bandet kommer fra Islandsgate og Tidemand sjøl er diger Vålerenga-fan blir alt helt riktig. Er du glad i Vålerenga og ikke har billett må du kjempe deg til en av de få billettene som er igjen og du kan takke meg seinere. Dette er verdt tiden din.          

En stor opplevelse i et lite format - Østkantspellet 2020 er pubteater og film, sånn ble det i år. De overlever korona og så håper vi at Tidemand og kompani får lov til å utfolde seg på større scene neste år. Det fortjener de virkelig.

Det er strålende av daglig leder Mona Skogen og Vålerenga Vertshus å stille opp for å få til dette. Det er ikke gitt i en tid med mye usikkerhet og vanskelige arbeidsforhold for serveringsbransjen. Mona forteller Klanen at hun er meget fornøyd etter første forestilling. Vi håper gjestene legger igjen godt med kroner i baren underveis i forestillingene.     

En liten gladhistorie til slutt: 

Etter forestillinga ble det gjort stas på de involverte med blomster og gaver men den største overraskelsen kom nok fra Østkantspellet til Vålerenga Historie. Vålerenga Historie har i en tid visst at inngangsdøra til kafeen på Sotahjørnet (ja, der de prata i glede om kampa Enga spelte) forsatt var i bruk i kjelleren på en enebolig ute i Enebakk. De har lagt inn bud på døra uten å få napp. Gleden var derfor stor da Østkantspellet i samarbeid med Spikern Bygg kunne overrekke orginaldøra til historielaget. Den har stor historisk betydning siden kafeen er revet for lengst.

Prisen for klenodiet? To ny dører! Det fikser Spikern Bygg.

Byens Krone er et herlig opplegg, ta kontakt med Vålerenga Vertshus og sikre deg en av de siste billettene. Nå! 

Jon Tidemand som Kyter`n - en opplevelse! 

(c) Eivind Hauger
(© Eivind Hauger)


Vi lever i en tid av krenka. Derfor må vi fortelle deg at ikke alle Klanens medlemmer nødvendigvis er enig i meningene til skribenten, ei heller styret. Dette er ting du må ta innover deg og takle i hverdagen din.

Bli medlem i Klanen!