Det er påske - her er byvettreglene

(c) Wiki
(© Wiki)

Fjellvettreglene er for fjell, men vi er i Oslo. Byvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk bytur - som også er trygg.

Det er påsketid, og alle bønder har reist hjem til knausene og dalene de kommer fra. Klanen gir deg overlevelsesguiden for herlige påskestille bygater.

Ingenting er som utepils i solveggen etter en lang og hard vinter. Når du sitter og juger sammen med venner i sola så tærne krøller seg i nytelse har du det fint.

Gatebildet kan imidlertid endre seg raskt i påsketiden og det er viktig å være forberedt på alle eventualiteter. Uansett om du har lite erfaring med utepils og puber, eller er en rutinert byvanker er det fornuftig å ha byvettreglene i bakhodet underveis.

1. Legg ikke ut på langtur uten trening.

Før du legger ut på en dag med utepils og påfølgende helaften er det lurt å ha vært endel i parken og pilsa på forhånd. Gjennomfør pils i parken også i uvær og under vanskelige forhold som lei sidevind og minusgrader. Da står du bedre rustet for påskebyturen. Turer på bar for pils og fotball er regna som godkjent trening. 

Tenk gjennom ruten du har valgt. Kan turen avbrytes tidligere enn planlagt om bartenderen sier nei til servering? Ha også alternative ruter klar om bartenderen er vanskelig og lite medgjørlig. Her er det viktig å ta hensyn til byvettregel 2.

2. Meld fra hvor du går

Jeg ombestemte meg, jeg Hvis du har sagt hvor du går og ombestemmer deg, må du prøve å melde fra. Da slipper du at det igangsettes unødige leteaksjoner for at folk skal få tatt en pils med deg.

Godkjente kanaler for melding er Facebook, Twitter, Snapchat og Instagram. Husk at ikke alle venner er på samme sosiale kanaler så bruk alle. Ta gjerne selfie og bruk en app som forteller hvor varmt det er ute der du er. Ha alltid med en powerbank eller lader for mobilbatterier er ræva. Du vil ikke gå batteritom midt i Oslo sentrum.

Hvis du vil ha en løs løypetrase uten faste mål for turen er det viktig å sjekke deg inn på alle pubene du kommer til slik at alle dine nysgjerrige venner på SoMe vet hvor du er. Husk å nevne at du har det dritkult og å tagge inn alle vennene du henger med. Da kommer det flere venner.

3. Vis respekt for dagsformen og føremeldingene

Etter noen pils vil du kjenne om dagsformen tillater vin og sprit. En gammel regel sier at øl før vi er fin, vin for øl blir krøll. Respekter dette!

Må du på død og liv bælme sprit – hold deg til shots og ikke mer enn en i timen. Husk at du lett kan fryse ihjel om du plutselig velter om og sovner midt i mellom to puber. Våren er en lumsk årstid, brått kan det falle en halvmeter snø ned fra himmelen.

Husk også at frisk og brisen ikke gjør deg til verdensmester selv om det føles sånn. Syng gjerne, men sørg for at det er Vålerengasanger.

4. Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer - og ta med deg det utstyret turen krever.

Dette betyr egentlig bare at du må ta på deg klær før du går hjemmefra, din nakne spradebass. Er det sol må du ha med solbriller og solkrem. Smør deg ofte og med store bevegelser. Syng.

Mobil, powerbank, lader, kredittkort, kontanter og godt skotøy er selvfølgelige ting å ha med seg både på korte og lange byturer og pub til pub-runder.

5. Lytt til erfarne Klansfolk

Klansfolk som er kjent i ett byområde vet som oftest en del om særegenhetene og de mer bortgjemte pubene i området. Spør også alle som kommer mot deg på gata om veivalg, værforholdene i gata bortafor, rasfare og gangtid til nærmeste pub.

Før turen kan du kontakte klanen.no og høre om hvilke puber du bør besøke. Sannsynligheten for at vi sier Bohemen og Vålerenga Vertshus er 100%. Her er det opportunt å nevne at bakgården på Vålerenga Vertshus åpner for sesongen skjærtorsdag. Den er verdt et besøk.

6. Bruk kart og kompass

Dette er bare rør.

Du har med mobil. Bruk Google maps og GPS. Du kan ikke gå feil! Vær dog obs på at tåke kan forekomme også i Oslo. Da kan det være vanskelig å orientere seg selv for erfarne byfolk. Syng og vær glad likevel.

7. Gå ikke alene

Pubturen blir mye hyggeligere med følge og skulle uhellet være ute kan turfølget hjelpe deg opp igjen. En lei forstuing midt i Rosenkrantzgate kan være vanskelig om du er alene.

Unngå imidlertid store og tilfeldige følger, særlig der deltakerne har ulike forutsetninger for pub til pub. Et følge er aldri sterkere enn det svakeste ledd og plutselig skal folk spise, kjøpe røyk, gå andre steder enn du vil, og faen veit alt hva de skal.

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Forsøk å ikke trosse bartenderen eller komme i krangel med de andre gjestene. Hvis du ikke føler deg sikker på at du klarer dette – snu! Gå hjem, da har ingen bruk for deg. Husk at det kommer flere dager og turer senere.

Om det er slik at bartenderen nekter deg servering, få noen andre til å kjøpe til deg. Funker ikke det - snu! Gå ut, og finn en annen pub.

Ved gjentagelse, gi opp - snu! Reis hjem. Du er full.

9. Spar på kreftene og sett deg på en benk om nødvendig.

Langvarig alkoholinntak gjør påkjenningene større. Avpass farten etter den svakeste i følget og unngå å bli svett. Om dere går i kolonne (I Oslo kaller vi det kø) bør du stadig snu deg for å se om de andre følger etter. Be dem synge så du hører dem om du går først. Syng med.

For lite drikke kan få deg til å miste motet. Ikke prøv å grave deg ned, men sett deg heller på en benk en stund. Om nødvendig, søk ly i nærmeste pub. Drikk.

Følger du disse enkle reglene er du godt rustet til både lange og korte byturer i påsken.

Lykke til, god bytur og god påske!

Vi har tidligere i dag fastslått at gult ikke er kult.

Og vi vil gjerne ha deg med til Molde for å se Vålerenga på mandag.