[an error occurred while processing this directive] Klanen - Kontakte Klanen
 www.klanen.no
Forsiden

Hockey
Basket
(brev)Sprekken
Am. fotball
Fotball
VIF
Sjappa

Kontakt Klanen
Medlemsinfo
EngaTIFO

Turinfo
Klansropet
Reiseklubben

Om Klanen
Tattoo

Ullevaal
Vi mimrer...
Bohemen

Bardisken
Aktiviteter
Fanziner
[an error occurred while processing this directive] Kontakte Klanen
TUNGE DAGER I AFTENPOSTEN
 
Av: O.S.

Nå er ca en tredjedel av sesongen ferdigspilt, og for første gang på mange år er det en smule spenning i Tippeligaen. Alle fotballinteresserte gleder seg over det (bortsett fra en VG journalist som bekymrer seg over at det ikke er tilnærmet håndballresultater. "Bare 1-1. Norsk fotball er kjedelig! !Dessuten vinner ikke Rosenborg, ergo norsk fotball stinker!).

At ikke alt er som det pleier å være i kongeriket, kunne man ane en vakker maidag. Toppoppgjør i Eliteserien mellom to Oslo-lag har ikke vært på menyen de siste 25-30 årene. Siste gang de møttes var vel i 1981 og da var Enga et topplag, mens skiklubben rykket ned det året. Før kampen var mange spente på hvor mange av Oslos befolkning som ville dukke opp på Ullevål. De mest optimistiske tippet 20 000 + , men andre var mer nøkterne og gjettet på rundt 10 000. Både Klanen og Bastionen mobiliserte stort i ukene før kampen, og til og med Aftenposten skjønte at her var noe på gang som ikke er dagligkost i den trauste norske tippeligaen, der ubegripelig kjipe lag som Moss, Bryne og Sogndal (Kongsvinger RIP- he-he) er noe av det et potensielt publikum må forholde seg til.

Aftenposten er en avis som ikke tidligere har utmerket seg i særlig grad når det gjelder fotballens ve og vel i Norges eneste by. Rett nok har de ved noen anledninger gitt uttrykk for at Oslofotballen sannsynligvis har arbeidsvilkår som mest av alt ligner, eller kanskje er dårligere, enn dem man finner i Longyearbyen. Men i det store og hele har det vært mest dårlig, fordekt, ondsinnet fliring og latterliggjøring av Vålerengas noe uryddige trav de siste 20 årene.

Men for et par år siden (ok, snart 10. Du verden som tida flyr!!) dukket konseptet ...eh.. klubben (??) Stabæk opp mellom Bærums villaer. Klubben som mest av alt er kjent for den masochistiske sporten bandy. Her fant Aftenposten et lag de kunne gå gode for. Ingebrigt Steen Jensen fortalte mange nok ganger at kons.. unnskyld, klubben, spilte den vakreste fotballen i Norge og sannsynligvis på hele kloden.. Ja vel; det var ikke måte på hvor spennende det var å ha et "topplag" i nærheten av Oslo. Det var "de blaa" her og "de blaa" der. Bare så synd for Aftenposten at ingen så ut til å bry seg om hva disse "smaa og blaa" foretok seg. Gi dem 5 år til og pr-stuntet, eller klubben er historie.

Men Stabæk var bare et substitutt for Aftenpostens egentlige favorittklubb, Ski og kjelkeklubben Lyn. Og all ære til Lyn for en strålende start på sesongen. Men makan til sutring som man kan finne i Aftenposten for tiden, skal man lete lenge etter. Indignerte journalister etterlyser publikum når Oslo Vests kjæledegger spiller kampene sine på Ullevål. Oslofolk kjenner ikke sin besøkelsestid etc. Sutrete Bertil Valderhaug og en eller annen Hanstad er i harnisk over at folk heller møter opp når Vålerenga, som tross alt ligger an til å være en middelhavsfarer i år, spiller opp til dans på selvsamme Ullevål Stadion. Jeg skal være enig i at Oslofolk ikke akkurat sitrer av entusiasme og engasjement når temaet fotball dukker opp, men annet kan man vel ikke vente seg når en stor del av dem som bor her er innflyttere som er mer opptatt av å "være kule" eller ikke ønsker å tilhøre Oslo, men heller være representanter for sine egne bygder. Eller de er fra Oslo, men har den særnorske ryggmargsrefleksen som består i å hate alt som ikke er fjell og daler.

Likevel er det skremmende å se hvor lite sportsjournalister har skjønt av fotballtilhengeres vesen. Dersom det var slik at folk flokket til det laget som til enhver tid gjør det bra på banen, blir det glissent den dagen lykken og dyktigheten snur. Visst har Vålerenga en del medgangssupportere, men Klanen utgjør en kjerne publikum som gjør at det til enhver tid i hvert fall vil komme 3- 3, 5 tusen på kampene. Når det bare kommer 5 tusen på toppoppgjøret (!!) mellom Lyn og Bodø Glimt den 16. mai viser dette bare at Lyn slett ikke har noen appell utover nabolagene Nordberg og Smestad. Men er det feil å ikke like en bestemt ting? Er det galt av meg å ikke like opera? Burde man ikke i Aftenposten, som liker å fremstå som en hovedstadsavis, heller glede seg over at et lag som kjører heis mellom eliteserien og 1.div og som de siste årene har fått flere spaltekilometer for alt som har å gjøre med ting som ikke foregår på fotballbanen, tross alt har et snitt på over 11000 før publikumskamper som Vålerenga -Brann og Vålerenga -Lillestrøm?? Jeg tror ikke fotballinteressen i Oslo er dårligere en at man kan ha to lag i toppdivisjonen, som begge burde kunne trekke 10000 mennesker hver helg. Ikke noe ville glede meg mer (nåja, et par ting kanskje!!). Det er ikke Oslo fotballen som sådan Aftenposten er opptatt av, men Lyn og klubbens totale mangel på publikumsappell . Men Enga vinner folket.


Publisert Torsdag 4. Juli 2002

 
Tips noen om dette:
Ditt navn: Din epost-adresse:
Mottakers epost-adresse:

 
© 1991-2003 Klanen